• Advertentie

Dolby Surround

Hier alle uitleg met betrekking tot diverse soorten bekabeling.

Dolby Surround

Berichtdoor engel » Vr 27 Aug 2010 20:39

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dolby Digital

Dolby_surround.jpg


Dolby Digital, of AC3, is een techniek voor de weergave van digitale audio via zes kanalen. Hierbij treedt het surround sound-effect op. De luisteraar heeft het gevoel midden in de actie te staan.

De zes kanalen zijn bij Dolby Digital als 5.1 gegroepeerd. De 5.1 staat voor de 5 geluidskanalen die 5 normale luidsprekers aansturen (right front, center, left front, right rear en left rear) en 1 kanaal voor de subwoofer, het LFE-kanaal (Low Frequency Effects). Dolby Digital ondersteunt ook de weergave van mono- en stereogeluidsopnamen. Bij Surround produceren de voor en achter luidsprekers stereo effect.

De drie frontkanalen (left/center/right) zorgen voor een zuivere weergave van de dialogen en de on-screen geluiden, terwijl de surroundkanalen (left surround/right surround) de toeschouwers omringen met geluid en de beleving intensiveren. Het LFE-kanaal draagt bij aan een natuurgetrouwe beleving van explosies en andere geluidseffecten, die zowel gevoeld als gehoord kunnen worden, omdat lage tonen niet richtingsgevoelig zijn. Het menselijk oor hoort niet van welke kant de lage tonen komen, zodoende kan met één LFE-kanaal worden volstaan.

Dolby Digital wordt toegepast in geluidsfilm voor vertoning in een bioscoop, bij dvd, DVB en HDTV-uitzendingen via kabel en satelliet. Het kan ook gebruikt worden voor 5.1-surround radiouitzendingen.

Versies van Dolby Digital
Dolby Digital EX


Dolby Digital Ex is gelijkaardig in gebruik tot Dolby’s eerdere producten die gebruikmaken van de matrix-technologie om een extra surroundkanaal of kanalen in het toe te voegen. Door middel van de matrix-technologie worden geluiden uit de left-surround- en right-surround-speakers verwerkt in een extra kanaal of kanalen. Doch wordt het niet aangenomen als echt 6.1 of 7.1, omdat het hier slechts gaat om een verwerking van bestaande kanalen.

Dolby Digital Live

Dolby Digital live (DDL) Is een real-timecoderende technologie voor interactieve media zoals videospelletjes. Het converteert elk audiosignaal van een computer of spelconsole tot een 5.1 in het Dolby Digital-formaat en transporteert dit via een enkele S/PDIF-kabel. Een belangrijk voordeel van deze technologie is dat het het gebruik van multikanaals geluid toelaat, die normaal gelimiteerd wordt tot PCM-stereo of analoog multikanaal.

Dolby Digital Plus

E-AC3, beter bekend als Dolby Digital Plus, is een verbeterd codeersysteem gebaseerd op de AC3-codec. Het biedt verhoogde bitrates (tot 6.144 Mbit/s), ondersteuning voor meerdere audiokanalen (tot 13.1) en verbeterde coderingstechnieken om de compressie te vergroten. Bovendien is het volledig compatibel met oudere versies van AC3-hardware.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD ondersteunt 24 bit, 96 KHz audio kanalen en tot 18 Mbit/s over 14 kanalen (blu-ray limiteert het aantal kanalen standaard tot 8). Het ondersteunt ook uitgebreide metadata zoals dialog normalization en dynamic range control.
[bewerken] Technische details.

De data lay-out van AC3 is omschreven als een versimpelde c-achtige taal in officiële specificaties. Een AC3-datastroom is opgebouwd uit een serie van synchroniserende frames, die opgebouwd zijn uit 6 audioblokken. Elk audioblok bestaat uit 256 audiosamples per kanaal.
Je hebt niet de benodigde permissies om de bestanden die aan dit bericht zijn toegevoegd te bekijken.
Groetjes

Leo

LAAT IETS VAN JE WETEN ALS ER EEN GOEDE OPLOSSING IS.


VOOR ELK PROBLEEM IS ALTIJD EEN OPLOSSING
Gebruikers-avatar
engel
Forumleider
Forumleider
 
Berichten: 5853
Geregistreerd: Zo 04 Nov 2007 13:11
Woonplaats: Den Haag
Harmony Toestel: Logitech Harmony
200,301,515,885, 895, 600, 650, 700, One, One +, 900, 1100, Touch, Smart, Ultimate en de Ultimate Home (wit), Ellite, Smart Companion.

Samsung LED TV Smart UE40F6670
Humax IRHD 5050c
SONOS Connect
PopcornHour A-300
Squeezebox Radio
JVC Versterker
LG BR speler
JB Media Pro
KAKU schakelaars
Harmony Software in gebruik:: PC Software 7.7
myharmony.com
Print dit bericht

Terug naar Uitleg beeld/geluid bekabeling.

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten

  • Advertentie